Bütçeleme

Bütçe nedir ve neden önemlidir?

Bütçe, ne zaman ve nasıl para kazandığınızı ve harcadığınızı izleme aracıdır. Bütçe oluşturmak, genel başarınızın ve güvenliğinizin önemli bir parçasıdır. İşletmenizin giderlerini ödemek için yeterli hasılata (gelen paraya) sahip olup olmadığını denetlemenize ve bunu daha iyi anlamanıza olanak tanır. Bütçe oluşturmak, daha bilinçli finansal kararlar vermenizi sağlar.

Örneğin, son birkaç ay boyunca her hafta ne kadar para kazandığınızı ve harcadığınızı biliyorsanız yeni bir çalışan almak istediğinizde ne kadar harcama yapabileceğinizi bilirsiniz.

Bütçeleme, tek seferlik bir uygulamadan ziyade devamlılığı olan bir süreçtir çünkü hasılat ve giderleriniz her an değişebilir. Bütçenizi aylık olarak, üç ayda bir veya işletmenizde gerçekleşen değişikliklerden sonra (giderlerde büyük bir değişiklik olması gibi) tekrar gözden geçirin ve düzenleyin. Bu, hedeflerinize ulaşmak için her şeyin doğru bir şekilde yapıldığından emin olmanızı sağlayacaktır.

Bütçe size şu hususlarda yardımcı olabilir:

  • Ticari büyüme için kısa ve uzun vadeli hedefler belirleme
  • Hasılatı, giderleri ve nakit akışını takip etme
  • Fazla harcamaları önlemek için maliyetleri azaltma
  • Yoğun sezonlara ve durgun dönemlere hazırlanma
  • Finansal durumun kayıtlarını tutma

Bir bütçe ne içermelidir?

Bu temel bileşenleri anlamak, bir bütçe oluşturmaya başladığınızda size yardımcı olacaktır:

Hasılat: Ürün satışı, yatırımlar, tasarruf faizleri, temettüler ve diğer kaynaklar dahil olmak üzere ticari faaliyetlerden alınan gerçek para miktarı.

Giderler: Doğrudan maliyetler (malzemeler), cari harcamalar (kira veya elektrik), yıllarca işletmeniz için kullanılacak ancak satışı daha zor olan uzun vadeli varlıklar (binalar veya ekipmanlar) ve kredi ve faiz ödemeleri gibi finansal ödemeler dahil olmak üzere bir işletmenin faaliyetlerine ilişkin tüm maliyetler. Giderler iki grupta toplanabilir:

  • Sabit giderler
    Kira, maaş ve sigorta ve muhasebe hizmeti gibi aydan aya aynı kalan giderlerdir.
     
  • Değişken giderler
    Ürün veya hizmetlerin maliyeti ve nakliye gibi aydan aya değişen giderlerdir.

Kâr veya Gelir: Giderlerin hasılattan çıkarılması sonucu ortaya çıkan tutar.

Başarılı bir bütçe oluşturmanın anahtarı, 12 aylık bir süre boyunca tüm hasılat kaynaklarınızı hesaplamak, kârınızı (maliyetler hasılattan düşüldüğünde oluşan fark) tahmin etmek için giderlerinizi tahmin etmek ve aylık izleme yoluyla bütçenizi sık sık gözden geçirmektir.

  1. Hasılatı hesaplayın.
    Aylık bir bütçe oluşturmak için önce satışları, yatırımları ve diğer hasılat kaynaklarını listeleyerek ne kadar para kazandığınızı belirlemelisiniz.
  2. Giderlerinizi tahmin edin. 
    Bunu yapmanın en iyi yolu, bir ayda ne kadar harcadığınızı takip etmektir. Giderlerinizi sabit giderler (aydan aya değişmeyen kira, maaş ve sigorta ödemeleri gibi maliyetlere) ve değişken giderler (ham madde ve komisyon gibi değişen maliyetlere) olacak şekilde ikiye bölün. Giderler aydan aya büyük ölçüde değişebileceğinden olabildiğince kesin tahminde bulunmak önemlidir.
  3. Farkı bulun.
    Hasılatı ve tahmini giderleri hesapladıktan sonra farkı bulmak için gider toplamını hasılat toplamından çıkarın. Size ne kadar kâr elde edebileceğinizi gösterebilecek basit bir adımdır. Sonuç pozitif bir sayı ise tebrikler. Kâr elde etme yolunda ilerliyorsunuz. Sonuç negatif bir sayı ise giderleriniz hasılatınızdan yüksek demektir. Kâr elde etmek için giderlerinizi azaltmanız veya hasılatı artırmanız (veya her ikisini de yapmanız) gerekir.
  4. Takip edin.
    Bütçe oluşturmak sadece ilk adımdır. Hedeflerinize bağlı kaldığınızdan emin olmak için hasılat ve giderlerinizin takibine devam etmelisiniz. Yarattığınız bütçeye bağlı kalmanın zor olduğunu düşünüyorsanız doğru dengeyi bulmanın zaman alacağını ve sürekli olarak düzenlemeler yapacağınızı unutmayın. Başarı oranı aydan aya değişecektir. İşletmenizin durgun olduğu aylarda değişken harcamalarınızı azaltmanız gerekir. İşletmenizin kârlı olduğu aylarda bütçenizi tekrar ayarlayabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yasal Tavsiye Amacı Taşımaz

Bu sitede, iş kurma ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Bu sitenin içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yasal danışmanlık ya da bunlara ilişkin görüş verme amacı taşımamaktadır. Bu sitenin içeriği ve bu bölümde yer alan bilgilerin görüntülenmesi, herhangi bir durumda yasal danışmanlık veya vergi danışmanlığı olarak yorumlanamaz ve bu hususlarda güvenilir bir kaynak değildir. Bu bölümde yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapılmamalıdır ve İşimi Yönetebiliyorum Projesi bu sitenin içeriğine dayanılarak yapılan ya da yapılmayan işlemlerin hiçbirinden geçerli yasalar uyarınca sorumlu değildir. Yasal olarak şirket kurma prosedürleri de dahil olmak üzere herhangi bir yasal problemde veya vergi sorununda bir avukata danışmanız gerekmektedir. Bu sitenin içeriği Türkiye’deki hedef kitleye yönelik olarak düzenlenmiştir.