Tasarruf, gelecekte meydana gelebilecek planlı veya beklenmedik masrafları karşılamak için kenara ayırdığınız paradır. İş hedeflerine ulaşmanın, beklenmedik olaylara hazırlanmanın, satışların düşük olduğu zamanlarda operasyonların sürdürülmesinin ve bir finans kuruluşunda tasarruf hesabınız varsa faiz kazanmanın bir yolu olarak herhangi bir iş planındaki tasarrufları ana hatlarıyla belirlemek önemlidir.
Tasarruf
Tasarruf bir işletmeyi büyütmede neden önemlidir?
- Beklenmedik olaylara hazırlanmanıza yardımcı olur.
Tasarruf yaparak durgun satış dönemlerinin veya beklenmedik zorlukların işletmenizin faaliyetlerini engellememesini sağlayabilirsiniz.
- Tasarruftan para kazanmanızı sağlar.
Bir finansal kuruluşta tasarruf hesabınızın olması size faiz geliri sağlayabilir. Mevcut seçenekleri gözden geçirin ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçin. Ne kadar tasarruf etmeyi beklediğiniz, fonlara nasıl erişeceğiniz, ne kadar faiz geliri elde edebileceğiniz ve fonu ne zaman kullanmak isteyeceğiniz üzerine düşünmek isteyeceksiniz.
Örneğin, bir mevduat hesabıyla temel tasarruf hesabından daha fazla faiz geliri elde edebilirsiniz ancak paranızı önceden belirlenmiş olan süreden önce mevduat hesabından çekmeniz durumunda ceza ödemeniz gerekebilir.
- Hedeflerinize ulaşmanızı sağlar.
Orta ve uzun vadeli tasarruf hedefleri belirlemek, işinizi geliştirmenize veya büyütmenize, yeni bir satış noktası açmanıza, onarımlar yapmanıza ve daha pek çok şeye yardımcı olabilir.
Nasıl tasarruf edebilirsiniz?
Tasarruf konusunda isteksizseniz veya bunun mümkün olmadığına inanıyorsanız bunu bir yük olarak değil de heyecan verici fırsatlara doğru giden bir yol olarak düşünün. İşletmenizde gerçekleşebilecek iyi ya da kötü beklenmedik durumlar için fonlara ihtiyacınız vardır. İşte başlamanız için gerekli olan bazı temel adımlar.
- Bir bütçe oluşturun ve bu bütçeye bağlı kalın.
Aylık bir bütçe oluştururken, beklenen maliyetlerinizi olduğundan daha yüksek olarak ele alın. Bu şekilde artacak fonları ileride tasarruf fonu olarak kullanabileceksiniz. - Önce kendinize yatırım yapın.
Her ay gözden çıkarılacak belirli bir miktar belirleyin ve bunu diğer faturalar gibi olağan bir şey olarak görün. Hasılatınızın bir kısmını kenara ayırın ve kişisel tasarrufunuzun nasıl arttığına şahit olun. - Akıllıca tasarruf edin.
Hedeflerinize en uygun tasarruf yöntemlerini seçin. Ne tür hesapların mevcut olduğunu ve bunların faiz oranlarını görmek için birden fazla finansal kuruluşa bakabilirsiniz. - Bilinmeyene hazır olun.
Üç ila altı aylık işletme giderlerini karşılayacak bir acil durum fonu oluşturun. Tüm işletmeler zor zamanlar yaşayabilir. Üç ila altı ayı rahat geçirmenize yardımcı olacak tasarruflarla işletmenizin daha uzun süre açık kalmasını sağlayabileceksiniz. - İşlerin yolunda gitmesi için finansal hedefler belirleyin.
Ne kadar tasarruf etmek istediğinizi ve o noktaya ulaşmanın ne kadar süreceğini tam olarak öğrenmek için SMART hedeflerini kullanın. Net hedefler belirlediğinizde motive olmak ve ilerlemenizi takip etmek daha kolaydır.
Tasarruf hedefleri belirleyin
Tasarruf yöntemlerine karar vermeden önce, tasarruf etmek için bir neden belirlemelisiniz. Bu hedefin odak noktası yeni ekipman satın almak, daha fazla çalışan işe almak, iş yerinizde iyileştirmeler yapmak veya yalnızca planlanmamış giderlerden tasarruf etmek olabilir. Bu hedefin ulaşabilir olduğunu görmek o dönüm noktasına ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Hedefiniz ne olursa olsun tasarruf ettiğiniz miktarın büyük olması gerekmez. Hemen tasarruf etmeye başlamak için yalnızca bir kerelik bir yatırım yapmak yerine her ay belirli bir miktar yatırım yapabilirsiniz.
SMART hedefler
Tasarruf için gerçek nedenler sunmak iyi bir motivasyon sağlar. Bu SMART hedef kılavuzunu kullanarak kısa vadeli hedefler (cari ay veya yıl satın alımları) ve uzun vadeli hedefler (önemli etkinlikler ve büyük giderler için) üzerine düşünün:
- Specific (spesifik) hedefler ilham verir. Belirli sonuçları olan net bir hedef belirlemek, tasarrufa odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
- Measurable (ölçülebilir) hedefler elinizdeki asıl görevi görmenizi sağlar. Gerçek sayılar kullanarak ilerlemenizi yol boyunca ölçebilirsiniz.
- Attainable (ulaşılabilir) hedefler karşılığını verir. Hedefinizi belirlerken, hedefinizin ulaşılabilir olduğundan emin olun.
- Relevant (uygun) hedefler mantıklıdır. Yalnızca uzun vadede anlamlı olacağını düşündüğünüz bir hedef belirleyin.
- Time-bound (zaman sınırlı) hedefler zamanla sınırlıdır. Hedefiniz için bir zaman aralığı belirlemek, hedefe bağlı kalmanıza yardımcı olacaktır.
Finansal hedeflerinizi belirledikten sonra tasarruf etmeye başlama zamanı. Doğru tasarruf yöntemini seçmek birkaç faktöre bağlıdır: ne kadar tasarruf etmeyi beklediğiniz, fonlarınıza nasıl erişeceğiniz ve bunları ne zaman kullanmak isteyeceğiniz. İlk adım mevcut seçenekleri değerlendirmektir.
Tasarruf hesapları
Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok tasarruf hesabı vardır. Paranızı çeşitli amaçlarla organize etmek ve ayırmak için bir veya birden fazla tasarruf hesabı kullanabilirsiniz. Birçok işletme, tasarruf fonunu ne zaman ve ne için kullanacağına bağlı olarak farklı tasarruf hesapları kullanır.
Örneğin, bir yıl içinde yeni bir bina satın almada kullanılacak para için bir tasarruf hesabı, beklenmedik giderler için ise başka bir tasarruf hesabı açabilirsiniz. Parayı ayrı yerlerde tutmak, fonu başka bir şeye harcama dürtünüzü bastırmanıza yardımcı olabilir.
Paranızı tasarruf hesaplarında tutmanın en büyük faydalarından biri de tasarruf üzerinden faiz geliri elde edebilmenizdir. Elde edeceğiniz gelir, hesabın faiz oranına ve faiz oranlarının ne sıklıkta birleştiğine (hesabınıza ne sıklıkta eklendiğine) bağlı olarak değişiklik gösterir. Daha yüksek faiz oranına ve daha sık bileşik faiz oranına sahip hesaplarla daha fazla faiz geliri elde edersiniz.
Dikkate alınabilecek birkaç farklı tasarruf hesabı şunlardır:
- Temel tasarruf hesapları, genellikle yüzde 1'den daha az faiz oranına sahiptir ancak paranızı farklı bir hesaba aktararak veya bir şubeden veya ATM'den çekerek kolayca kullanabilirsiniz. Hesapta bulundurduğunuz miktar ne olursa olsun sizden ücret almayacak bir hesap tercih edin. Temel tasarruf hesapları genellikle geleneksel bankalar tarafından sunulur ancak çevrimiçi bankalar aracılığıyla da kullanılabilir.
- Para piyasası hesapları, temel tasarruf hesaplarından daha yüksek faiz oranlarına sahiptir ve genellikle paranıza daha kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Para piyasası hesabından para çekmek veya harcamak için kullanılabilecek bir banka kartı veya çek alabilirsiniz. Bununla birlikte, bir hesap açmaya ilişkin gerekli asgari bakiye şartını karşılamak ve yüksek bakiyeyi koruyarak faiz geliri elde etmek için genellikle yüksek miktarda para yatırmanız gerekir.
- Online tasarruf hesapları, para piyasası hesaplarına benzer faiz oranları sunar ancak genellikle çek veya banka kartları ile kullanılmaz. Tasarruf fonunu harcamak istemiyorsanız bu hesaplar faydalı olabilir. Yine de paranızı farklı bir banka hesabına aktararak ona kolayca erişebilirsiniz. Alternatif olarak, aynı finansal kuruluşta online bir vadesiz hesabınız varsa bir ATM kullanarak tasarruf hesabınızdan para çekebilirsiniz. Ancak, bu hesap türünü seçtiğiniz takdirde müşteri hizmetleri temsilcileriyle yüz yüze görüşemezsiniz.
Hangi tasarruf hesabını seçerseniz seçin otomatik bir tasarruf planı oluşturmayı düşünün. Bu planlar her ay belirli bir tutarı vadesiz hesabınızdan tasarruflara otomatik olarak aktarır, böylece üzerinde düşünmenize gerek kalmadan tasarruflarınızın oluşturulmasına yardımcı olur.
Acil durum fonu oluşturulması
Acil durum fonu, bir işletmenin faaliyetlerine ilişkin olarak meydana gelebilecek beklenmedik maliyetleri karşılamaya yardımcı olmak adına tasarruf ettiğiniz paradır. Bu maliyetler, durgun bir satış dönemi veya doğal afet veya işletmenize ve envanterinize gelebilecek zararlar gibi beklenmedik olaylar sonucunda ortaya çıkabilir. Bu maliyetlerin birçoğu tahmin edilemez ve neredeyse herkes işletmelerinin ömrü boyunca bu giderlerle karşı karşıya kalabilir. Bir acil durum fonunuz olduğunda, beklenmedik bir finansal aksaklığı çözmek için hazırlıklı olduğunuzu bilirsiniz. Uzmanlar, üç ila altı aylık işletme giderlerini karşılayacak bir acil durum fonu oluşturulmasını ve sürdürülmesini önermektedir. Acil durum fonunun nasıl oluşturulacağı ve [acil durum planlaması] hakkında daha fazla bilgi edinin.