Çalışanları Yönetme

Büyüme sürecindeki birçok işletmenin sahibi için yeni çalışanlar işe almak bir gerekliliktir. Bu kişilerin işletmenizin adı, itibarı ve sunduğunuz ürün veya hizmetler gibi en değerli varlıklarınızdan biri olduğunu unutmayın. Ancak, kişilikleri, çalışma tarzları ve güçlü yönleri farklılık gösteren kişilerden oluşan bir ekibi yönetmek zor olabilir. Yöneticilik bir sanattır. Kendinizi bu işe adamanızı ve planlı davranmanızı gerektirir. Ne kadar etkili bir yönetim uygularsanız karşılığında o kadar değer, sadakat ve iş gücü almanız muhtemeldir. Ekibinizi oluşturacak kişileri nasıl işe alacağınıza, bu kişilere nasıl ilham ve eğitim vereceğinize ve bu ekibe nasıl liderlik yapacağınıza önceden karar vererek bu sürece etkin bir başlangıç yapabilirsiniz

İşe Alma

İster ilk çalışanınızı işe alıyor olun ister onuncuyu, ekibinize katılacak kişiyi çok dikkatli seçmeniz önem arz eder. İşletme küçük bir ekiple büyüyorsa bu büyümeyi sürekli kılmak için ekipteki herkesin yüksek katkı sağlaması ve benzersiz yeteneklerinin olması gerekir. Yanlış kişi seçimi huzurunuzu kaçıracak sorunlara, gelir kaybına ve işle ilgili karışıklıklara sebep olabilir. Doğru kişi seçimi ise üretkenliğinizi önemli ölçüde artırabilir. İşe ailenizden birini, bir arkadaşınızı veya tanımadığınız birini almış olmanız fark etmez. Bunlar, işiniz için doğru kişiyi seçmek ve bu kişiye başarılı olma fırsatı vermek için atmanız gereken adımlardır.

1. Ne zaman işe alım yapacağınıza karar verin

Restoranlar gibi bazı iş yerlerinde işe alım hemen ilk günden gerekli olabilir. Ancak, genellikle işletme sahipleri, işler tek kişinin yetişemeyeceği kadar fazlalaştığında yanlarına birini almayı düşünürler. Yeni bir personel işe almayı düşünüyorsanız yanıtlamanız gereken bazı sorular şöyledir.

  • Yardım istiyor musunuz? 
    Bazı iş sahipleri için işletmelerini küçük ve yönetilebilir düzeyde tutmak birinci önceliktir. Bazı iş sahipleri ise iş yüklerini yönetmekte zorlanabilir ya da yeterli zamanları olmadığı için bazı iş fırsatlarından faydalanamayabilir. Bunlar yeni birini işe almak gerektiğine dair işaretlerdir.
  • Birini işe almak için yeterli kaynağınız var mı?
    Unutmayın, bir çalışanın size maliyeti sadece ona ödediğiniz maaş değildir. Ücretli izinler, sağlık sigortası, emeklilik yatırımları ve başka masraflar da bu maliyete eklenecektir. Oturup [bütçenizi] hesaplayın; yeni birini işe aldığınızda kârınızda veya üretkenliğinizde beklediğiniz artışı düşünün; bir kişiyi işe aldığınızda bu kişiye ödemeniz gereken maaşı ve kişiyle ilgili diğer maliyetleri hesap edin. Sonra bu maliyetleri karşılayabilecek bütçeniz olup olmadığına bakın.
  • Nasıl bir çalışana ihtiyacınız var? 
    Size haftada birkaç saat ya da dönemsel yoğunlukta yardımcı olacak part-time veya geçici bir çalışan işe alabilirsiniz. İşletmeniz büyüdükçe tam zamanlı, kalıcı çalışanlara geçebilirsiniz.

2. Kanunları Bilin

İlk çalışanınızı işe almadan önce personel seçimini ve işe aldığınız kişilere göstermeniz gereken davranışları düzenleyen kanunları öğrenmeniz önem arz eder. Bazı kanunlar sadece belirli sayıda personel çalıştıran işletmeleri ilgilendirir, bu sebeple işletmenizi ilgilendiren kanunları öğrenmeniz gerekir. Şu an için küçük bir ekibiniz de olsa kanunları bilmeniz yine sizin faydanıza olacaktır; işletmenizi ve ekibinizi büyütmeniz gerektiğinde buna hazır olursunuz.

3. İyi bir iş tanımı yazın

Tanıdığınız birini işe alıyor olsanız bile işe alım yaptığınız pozisyonun iş tanımını net bir şekilde ortaya koymak önemlidir. Bu, personelinizle aranızda pozisyonun sorumlulukları hakkında bir uzlaşma sağlanmasına yardımcı olacaktır. Şirket dışından birini işe alıyorsanız iş tanımı kaliteli adayları cezbetmek için de önemli bir fırsat olacaktır. Bu sebeple iş tanımını net ve kolay anlaşılır bir metin şeklinde, üzerine düşünerek yazmalısınız. İlgili rolü tanımlayan bir ünvan seçerek işe başlayabilirsiniz. Tanımda adaya direkt olarak seslenin, net ve gerçekçi bir tutumla yazın. İşletmenizin pozitif yönlerinden bahsetmeyi unutmayın. İş arayanlar kendi yeteneklerine uygun görev, deneyim ve sorumluluklar arayacaktır, o sebeple bunlarla ilgili alanlara olabildiğince fazla detay ekleyin. Son olarak ailenize, arkadaşlarınıza ve iş çevrenize yeni personel aradığınıza dair bilgi verin ve iş ilanınızı, almak istediğiniz adaylara ulaşabileceğinizi düşündüğünüz bir platformda yayınlayın. Bu platform, iş yerinizin camına astığınız bir ilan, online bir iş arama sitesinde verdiğiniz bir ilan, broşür, yerel bir organizasyon veya online gruplardaki iş ilanları olabilir.

4. Görüşmelere başlayın

Bir pozisyon için birden fazla aday düşünüyorsanız en iyi adayların ilgi alanlarını ve deneyimlerini öğrenmek için onlarla görüşmeler planlamanız gerekecektir. İlanınıza çok sayıda başvuru varsa ve bunların arasından en düşük ihtimalleri hızlıca elemek istiyorsanız hangi adaylarla yüz yüze görüşeceğinizi seçmek için önce tüm adaylarla bir kez telefonda görüşebilirsiniz. Kiminle görüşeceğinize karar verirken adayların özgeçmişlerini ne kadar iyi sunduklarını, yeteneklerinin söz konusu işin tanımıyla eşleşip eşleşmediğini, eğitim bilgilerini ve daha önceki işlerinde ne kadar uzun çalıştıklarını dikkate alın. Adayın kendisini işine adayan ve yaptığı işten gurur duyan biri olup olmadığını da tespit etmeniz faydalı olacaktır.Oturmuş bir karakter ve işine bağlılık özellikleri, işletmeniz için belirli yeteneklerden daha değerli olabilir. Verimli bir iş görüşmesi için birkaç ipucu daha:

  • Görüşmede soracağınız soruları bir liste halinde hazırlayın.
    Adayların size verdikleri yanıtlar, hangi adayı tercih edeceğinize karar vermek üzere yeterli bilgiyi size sağlamalıdır. Bu sorular size karar sürecinde yardımcı olacak şekilde adayların deneyimleri, yetenekleri, güçlü yönleri, sevdikleri ve sevmedikleri şeyler ve hatta kişilik özelliklerini kapsamalıdır. Birçok internet sitesinde, adaylara sorulabilecek önemli sorulardan oluşan, örnek alabileceğiniz listeler bulabilirsiniz. Görüşme sırasında adaylara ırk, cinsel yönelim ve yaş gibi sorular sormanın yasak olduğunu unutmayın. İşe alım öncesi anketler ile ilgili kanunları öğrenin.
  • Adayların yanıtlarını not alın.
    Adayların sorduğu sorular sizin işletmeniz hakkında neler bildiklerini, işi ne kadar istediklerini ve işletmenize kazandırabilecekleri yeni fikirleri ve riskleri gösterecektir.
  • Adayların aklındaki soruları sormalarını isteyin.
    Adayların sorduğu sorular sizin işletmeniz hakkında neler bildiklerini, işi ne kadar istediklerini ve işletmenize kazandırabilecekleri yeni fikirleri ve riskleri gösterecektir.
  • İşletmeyle ilgili beklentiler ve işletmenin hedefleri konusunda adayla açık bir şekilde konuşun.
    Bazı durumlarda adaylar işletmenizde çalışmak için heyecan duymayacaktır veya genel hedeflerinize katılmayacaklardır; doğru adayı seçme sürecinde bu tür bilgileri önceden netleştirmekte fayda vardır.

5. Seçiminizi yapın

Bir dizi adayla görüştünüz ve samanlıkta aradığınız iğneyi buldunuz. Bulduğunuz aday pozisyon için heyecanlı ve firmanızın ihtiyaç duyduğu yeteneklere, tecrübeye ve karaktere sahip. Teklifinizi resmileştirmeden önce şunları yapmanız gerekecektir:

  • Maaşla ve diğer olası katkılarla ilgili teklifinizi yazılı bir mektupta iletin
    Bu belge, potansiyel çalışanınıza işi karşılığında vermeyi planladığınız her şeyin net bir resmini sunacaktır. Çalışanla net mi yoksa brüt maaş üzerinden mi anlaştığınızı açıkça belirtin. Pakete ekleyeceğiniz katkılar içinde ücretli izinler, hastalık izinleri, emeklilik katkıları, sağlık katkıları, doğum ve babalık izinleri ve firma ürünleri için indirim hakları olabilir. Teklif ettiğiniz maaşın sektörünüzdeki diğer firmaların benzer pozisyonlar için önerdikleri maaşlarla denk seviyede olmasına dikkat edin. Bu daha kaliteli adayları firmanıza çekmenizi, ayrıca bu kişilerin firmanızda çalışırken daha mutlu olmalarını sağlayacaktır. Firmanızla aynı bölgedeki firmaların ödedikleri ortalama maaşları çeşitli online kaynaklardan öğrenebilirsiniz. Tanıdığınız birini işe alıyorsanız bu detaylarda bir uzlaşmaya vardığınızdan emin olmak ve bu uzlaşmayı kağıda dökmek, ilerleyen zamanlarda ödemeler, izinler ve diğer katkılarla ilgili gereksiz iletişimlerden sizi kurtaracaktır.
  • Bilgileri teyit edin
    Adayın başvuru bilgilerinde yer alan eski işverenleri ve diğer referans kişilerle iletişime geçin, aday hakkında ne düşündüklerini sorun. Güçlü ve zayıf yanları nelerdi? Yaptığı işe ne kattı? Birçok sektörde işverenler, başvuranların kendileri hakkında verdikleri bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için bu bilgileri araştırırlar. Pozisyonun karmaşık makineleri sürmeyi veya kullanmayı gerektirdiği durumlarda, adayın bu görevin gereksinimlerini yerine getirebilmek için gerekli sağlık durumunda olduğunu teyit edebilmek için sağlık testi yapılması gerekebilir.
  • Pazarlık yapmaya hazır olun
    Maaş pazarlığı genellikle işe alım sürecinin normal bir parçasıdır. İyi pazarlık edebilmek için firmanızın bulunduğu bölgedeki benzer işletmelerin benzer pozisyonlara ödediği maaşların aralığını, işe almayı düşündüğünüz çalışanın firmanıza katacağı değeri ve söz konusu pozisyon için ayırdığınız bütçeyi bilmeniz, ayrıca bu aday için çıkabileceğiniz tavan masrafı belirlemiş olmanız gerekir. Ücretli izinlerin veya çalışana sağladığınız katkıların değerlerini hesap etmeyi unutmayın, çünkü bunlar teklif ettiğiniz paketin önemli bir parçasıdır. Birçok durumda adayla belli bir rakam üzerinde anlaşmaya varmanız olasıdır. Bir uzlaşmaya varamazsanız talebi daha düşük olan diğer adaylar arasından seçim yapmanız gerekebilir.
  • Son teklif mektubunu imzalayın
    Teklifinizi resmileştirmek için “teklif mektubu” adı verilen nihai bir belgede pozisyonla ilgili maaşı, iş tanımını ve diğer katkıları adaya iletmeniz gerekir. Teklifi sözlü olarak yapsanız dahi bu süreci adayla aranızdaki anlaşmayı somutlaştıran ve imzanızı taşıyan resmi bir evrakla tamamlamanız gerekir.

6. Yeni çalışanınız için hazırlanın

Bir çalışan iş teklifinizi kabul ettiğinde işe başlayacağı tarihi belirleyebilir, evrak işleri gibi diğer formalitelere geçebilirsiniz. İşteki ilk günden önce geçiş sürecinin doğru tamamlanması açısından bu önemlidir. İlk personelinizi işe alıyorsanız Gelir İdaresinden temin edilebilecek bir işveren kimliğine ihtiyacınız olacaktır.

Bir çalışanı işe alırken talep etmeniz ve bulundurmanız gereken belgeler şöyle sıralanabilir:

İşe Girişte Mutlaka Temin Edilmesi Gereken Evraklar;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Nüfus kayıt örneği
  • İkametgâh Belgesi
  • Diploma fotokopisi
  • Sağlık raporu
  • Kan grubu kartı
  • Adli sicil kaydı
  • 2 adet resim
  • Aile durumunu bildirir belge
  • Askerlik durumunu gösteren belge
  • İş Sözleşmesi / Hizmet Sözleşmesi
  • SGK işe giriş bildirgesi

7. Bir çalışan el kitabı oluşturmayı düşünün

Sadece bir iki çalışanınız da olsa politikalarınızı ve beklentilerinizi kısa bir liste halinde bir çalışan el kitabında somutlaştırmak, işletmenizle ilgili prosedürleri ilişkinizin başından itibaren net bir şekilde aktarmanıza yardımcı olacaktır. Çok küçük bir işletme için bu, işle ilgili önemli detayları vurgulayan tek sayfalık bir doküman olabilir. Şirketiniz büyüdükçe bu doküman da büyüyecektir. Daha büyük bir işletmeniz varsa daha uzun ve detaylı bir el kitabı hazırlayabilirsiniz. İşletmenizin büyüklüğü ne olursa olsun çalışan hakları gibi resmi gereksinimlere uygunluğuna dair bir insan kaynakları uzmanının veya avukatın kontrolünden geçmesi faydalı olacaktır. Çalışan el kitaplarında genellikle bulunan öğelerden bazıları şunlardır:

  • Firmanın misyon beyanı
    İşletmenizin hedeflerini özetleyen resmi bir beyandır. Bu ifadeyi el kitabına koymak suretiyle firmanızın kimliğini tüm çalışanlarınıza ilk adımda aktarabilirsiniz.
  • Varsa ücretli izinler
    Çalışanlara (varsa) yıllık kaç gün ücretli izin ve bu kapsamda hastalık ve tatil izinleri verileceğini açıklayın. Kullanılmayan izinler olursa ne kadarının ertesi yıla devredeceğini belirtin. Mesailerle ilgili bilgi de verebilirsiniz.
  • Davranış kuralları
    İş yeri temizliği, kıyafet kuralları, geç kalma politikaları ve diğer çalışanlarla etkileşimler gibi konularda uyguladığınız kuralları belirtin. İş yeri haklarından oluşan bir listeyi de çalışanlara iletmeyi düşünebilirsiniz.
  • Maaş ödemeleri
    Çalışanlara maaşların her ay ne zaman ödeneceğini, ayrıca çalışma süresi takibi ve maaş ödemelerine dair uygulamalarınızı ve gereksinimlerinizi belirtin.
  • Tatiller
    Çalışanların hangi tatillerde izinli olacaklarını ve bu dönemlerde ücret alıp almayacaklarını belirtin.
  • Doğum ve babalık katkıları
    Bu çalışanlar için önemli bir faktör olabilir, o sebeple bu tür izinlerin işletmenizi nasıl etkileyeceğini önceden belirleyin. Konuyla ilgili geçerli kanunları da öğrenmeniz faydalı olabilir.

Çalışanın da imza atması için boş bir satır bırakın ve belge imzalandığında her çalışanın belgesinden bir nüshayı çalışan dosyasında saklayın.

Yeni işe aldığınız personeli eğitme

  1. Evrak işleri tamamlandığında ve işe başlama zamanı belli olduğunda, yeni çalışanınızın ön işlemleri bitmiş demektir. Yeni personeliniz işe başlamadan önce ürünleriniz, hizmetleriniz ve prosedürleriniz ile ilgili olarak kendisine vereceğiniz eğitimi planlamalısınız. Ne kadar tecrübeli olursa olsun bu kişinin, firmanızda işleri nasıl yürüttüğünüzü ve ürünlerinizi farklı kılanın ne olduğunu öğrenmesi gerekecektir.
  2. Vereceğiniz eğitimin kapsamına dair bir liste oluşturun. Yeni işe aldığınız kişiye vereceğiniz eğitimin tüm kapsamını bir listeye dökmek sizin için faydalı olabilir. Bu listede çalışma sürelerinin tutulması, firmadaki donanımların kullanımı ve müşterilere destek sürecindeki işlemler olabilir. Böyle bir liste ilk birkaç hafta boyunca çalışanın firmadan beklentilerini belirlemesine yardımcı olurken, eğitim sürecini de sizin için kolaylaştıracaktır.
  3. Çalışanın neleri bildiğini, neleri öğrenmeye ihtiyaç duyduğunu sorun. Gelişmiş beceriler temel becerilerin üzerine kurulduğundan, öncelikle temel becerilere hakim olunması gerekecektir. En yetenekli çalışanlar dahi işinize özel bazı alanlarda çeşitli eksiklerini gidermek durumunda kalabilir.
  4. Eğitim oturumları yapın. Büyük veya daha köklü bir işletmeniz varsa eğitimler sayesinde sektörünüzdeki trendlere daha hakim olabilir, ekibinizin işe dair bilgisini ve ilgisini güncel tutabilirsiniz. Birden fazla çalışanınız varsa çalışanların özel alanlardaki uzmanlık bilgilerini sizinle ve diğer çalışanlarla paylaşacakları çapraz eğitim oturumları düzenlemeyi düşünebilirsiniz.

Çalışan değerlendirmeleri

İster bir ister daha fazla çalışanınız olsun, personelinizi sürekli üretken ve gelişime açık kılmanın iyi bir yolu da sürekli performans değerlendirmeleri uygulamaktır. Ancak, çalışanlarınız başarılı oldukları konuları ve gelişime açık yönlerini ilk kez bu değerlendirmelerde duymamalıdır. Bu tür geri bildirimler günlük olarak verilmelidir. Performans değerlendirmesi düzenli olarak (genellikle üç ayda bir) yüz yüze toplantılarda başarıları gözden geçirmek, gelişime açık yönleri belirlemek ve bir sonraki dönem için bir plan oluşturmak için kullanabileceğiniz bir fırsattır. Bu adımlar size şu hususlarda yardımcı olacaktır:

  1. Değerlendirme süreci için bir format belirleme
    Birçok değerlendirme sürecinde işveren ve çalışan, çalışanın güçlü yönleri, elde ettiği başarılar, karşılaştığı zorluklar, hedefleri ve sonraki adımları hakkında konuşurlar. Bazı durumlarda çalışanlar spesifik alanlardaki performanslarına dair puan alırlar, bu şekilde performansları takip edilebilir ve gelecekteki değerlendirmelerde yapılacak karşılaştırmalar için referans noktası olabilir. İnternet üzerinde örnek değerlendirme formları bulabilirsiniz,işletmenize en uygun detayları ve yaklaşımı içeren bir değerlendirme formatı seçebilirsiniz. Bazı işverenler değerlendirme formunu kendileri doldurduktan sonra bir şablon da çalışanlarına gönderip bir “öz değerlendirme” yapmalarını isterler. Bu, çalışanların kendi performansları ve hedefleri üzerine düşünmelerini ve değerlendirme sürecinde daha aktif bir rol oynamalarını sağlar. Yaklaşımınız her ne olursa olsun, onlardan beklentileriniz ve değerlendirme oturumlarında neler bekleyebilecekleri konusunda çalışanlarınıza karşı açık davranın.
  2. Bir zaman planı oluşturma
    Ne sıklıkta değerlendirme yapacağınıza karar verin ve bu değerlendirmelerin tarihlerini çalışanlarınıza iletin. Mümkünse bu toplantıları yıllık değil üç aylık dönemler halinde yapın, bu sayede çalışanlarınızla daha iyi iletişim kurabilir, hedeflerini unutmamalarını sağlayabilirsiniz.
  3. Gelişimi takip etme
    Değerlendirme kapsamına alacağınız unsurları aklınızda tutmak yerine, her çalışanın elde ettiği başarıları ve karşılaştıkları zorlukları içeren, sürekli güncellediğiniz bir liste tutun. Bu liste gerçekleştirilen hedefleri, başarıyla yerine getirilen görevleri, tamamlanan projeleri, müşterilerden alınan pozitif görüşleri, kaçırılan iş teslim tarihleri gibi unsurları içerebilir. Bu, daha net ve isabetli geri bildirimler yapabilmenizi sağlayacaktır.
  4. Değerlendirme sürecini yürütme
    Değerlendirmelerin amacının çalışanlarla açık bir iletişim sağlamak ve hem kendinize hem de çalışanlara gelişim konusunda destek yaratmak olduğunu unutmayın. Değerlendirme oturumları hem çalışanlara geri bildirimde bulunma hem de güçlü yönlerinin ne oldukları, hangi noktalarda daha fazla destek bekledikleri ve öğrenmek ve kendilerini geliştirmek istedikleri alanlar konusunda çalışanlarınızı dinlemek için kullanabileceğiniz fırsatlardır. Bu sebeple, değerlendirme süreçleri işveren ve çalışan arasında açık bir tartışma şeklinde geliştiğinde en verimli halini alır. Samimi ve cana yakın bir tonda konuşun, rahat bir görüşme için yeterli zamanınızın olduğu bir aralık seçin ve çalışanınızın ilettiği tüm hususları dikkatlice dinleyin.
  5. Konuşulan hususları belgeye dökme
    Bir görüşmede üzerinden geçilen önemli noktalar unutulabilir. Bunun önüne geçmek için neler hakkında konuştuğunuzu ve bunlara dair gelecekteki adımları not alın ve bu notların bir kopyasını çalışanınıza verin. Bu notları ve yazdığınız hedefleri bir sonraki değerlendirme görüşmeniz için başlangıç noktası olarak kullanabilirsiniz.
  6. Geri bildirim isteme
    Bir yöneticinin yapabileceği en iyi şeylerden biri, çalışanlarından geri bildirim istemektir. Sizin ne yapabileceğinizi sormak iyi bir lider olma konusunda kararlı olduğunuzu gösterir, ayrıca daha açık, ortak çalışmaya dayanan ve pozitif bir ilişki kurmaya giden yolda önemli bir adımdır. Ayrıca, çalışanlarınıza ihtiyaç duydukları desteği vermeyi öğrenme ve liderlik potansiyelinizi tamamen hayata geçirme konusunda size yardımcı olacaktır.

Çalışanlarınızla kuracağınız iyi iletişimler, hem onların mutluluğu hem de sizin başarınız için önem taşır. Ekibinizle verimli ilişkiler kurmaya dair ipuçları için [liderlik bölümümüzü] inceleyebilirsiniz.

Zamanı yönetme

Zamanınızı iyi yönetmek ve çalışanların da zamanlarını iyi yönetmelerine destek olmak, başarılı bir işletmenin önem vermesi gereken hususlardan biridir. Özellikle küçük ölçekli işletmelerde işletme sahipleri ve çalışanlar çok sayıda görevi yerine getirmek durumundadır, bu sebeple zamanı akılcı kullanmak başarı için bir gerekliliktir. Zamanınızı en iyi şekilde kullanmak için yapabileceklerinizden bazıları şunlardır:

  1. Önceliklendirme yapın
    Çalışanlarınıza nelerin en yüksek önceliğe, nelerin orta derecede önceliğe, nelerin en düşük önceliğe sahip olduğunu öğretin. Örneğin bir müşteri şikayetine ya da siparişine yanıt vermek büyük ihtimalle anında dönüş gerektirecektir ancak yeni bir promosyona dair yapacağınız bir beyin fırtınası muhtemelen bir iki gün bekleyebilir.
  2. İleriyi planlayın
    Bazen, işle ilgili veya yeni bir ürünü piyasaya çıkarmakla ilgili olması fark etmeksizin, plan yaparken gereğinden fazla zaman harcadığınızı hissedebilirsiniz. Ancak, bir hedefi gerçekleştirmek için yapılması gereken işlerden oluşan bir liste oluşturmak, uzun vadede size zaman kazandıracaktır. Plan yapmak sizi hedefinize giden yoldaki adımları düşünmeye ve her adım için ne kadar zaman harcayacağınızı düşünmeye zorlar.
  3. Tuzaklardan kaçının
    Bize iş başında zaman kaybettiren tuzakları hepimiz biliriz: Müşterilerle veya iş arkadaşlarıyla sürekli olarak uzun muhabbet etmek, gün içinde gereksiz sıklıkta e-postaları kontrol etmek ve yanıtlamak veya eldeki konuları sizin için önceliğini düşünmeden anında “ele almak” gibi. Vakit kaybeden ister siz olun ister çalışanınız, bu kayıpların uzun vadede size zarar olarak dönmesi muhtemeldir. Sizin için problem yaratan bu alanları tespit etmenin bir yolu, gün içinde ne yaptığınızın detaylı kaydını tutmaktır. Vaktinizi ne zaman ve nasıl akıllıca kullanıyorsunuz? Hangi alanlarda kendinizi geliştirebilirsiniz?
  4. Çalışanlarınıza zamanlarını akıllıca kullanmaları konusunda yardımcı olun
    Kendi zamanınızı akıllıca yönetmek, çalışanlarınızı da aynı şeyi yapmaya teşvik etmenin en iyi yoludur. Toplantıları zamanında başlatmaya özen gösterin; günlük, haftalık ve aylık iş çizelgeleri tutun ve her şeyi kendiniz yapmak yerine işlerinizi delege etmeyi öğrenin. Çalışanlarınız zamanlarını iyi yönettiklerinde onları överek ya da hedeflerini zamanında gerçekleştirdiklerinde onları takdir ederek, onları da zamanlarını verimli kullanmaya teşvik edebilirsiniz. Bazı durumlarda, zaman akıllıca yönetilmediğinde çalışanınızla karşılıklı oturup daha verimli çalışması konusunda birlikte neler yapabileceğinize dair beyin fırtınası yapabilirsiniz.

Maaş ödemeleri

Çalışanlarınıza hak ettikleri seviyede maaşı yasal bir şekilde ve zamanında ödemeniz işinizin önemli bir parçasıdır. Ancak, vergiler ve evrak işlerinin takibiyle uğraşırken bir yandan maaş ödeme programı yapmak zorunda olan işletme sahibi, nereden başlayacağını bilemeyebilir. İşletmeniz büyüdükçe ve buna paralel olarak çalışanlarınızın sayısı arttıkça, maaş ödemelerini ilgilendiren yasal gereksinimleri öğrenmeniz, ayrıca maaş ödemelerini ve bunlarla ilgili vergi kayıtlarını bir ana plana göre yaptığınız zaman çizelgesi içinde gerçekleştirmeniz gerekecektir. 
[Maaş ödemeleri bölümümüzden başlayabilirsiniz]

Liderlik

İşletmenizin lideri olarak firmanızın vizyonunu belirlemek, çalışanlarınızı motive etmek ve işlerine bağlı tutmak ve işletmenizin hangi yöne ve nasıl ilerleyeceğine karar vermek gibi benzersiz bir rolünüz vardır. Liderlik tarzınızı ve hedeflerinizi bilmek, nasıl bir lider olduğunuzu anlama ve nasıl bir lider olmak istediğinizi belirleme yolunda önemli bir adımdır. Güçlü liderlik becerilerini öğrenmek, bir iletişim planı oluşturmak ve sorumlulukları delege etmeyi öğrenmek sizi başarıya götürecektir. 
[Liderlik bölümümüzde ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz]

İşletmenizi her zaman kendinizin yöneteceğini düşünerek kurmuş olabilirsiniz. Ancak, hedeflerinizi desteklemek üzere çalışanlardan oluşan bir ekip kurmak; işletmenize yarar sağlamak ve işletmenizi geleceğe taşıyacak beceri grubunu oluşturmak için diğer insanların güçlü yönlerinden faydalanabileceğiniz bir fırsattır. Evrak işlerinden liderlik becerilerinizi pekiştirmeye kadar her alanda planlı hareket etmek ve sürekli olarak süreçlerinizi ve liderliğinizi geliştirmek için çaba sarf etmek, işletmeniz büyüdükçe faydasını gösterecektir.

Yasal Uyarı: Yasal Tavsiye Amacı Taşımaz

Bu sitede, iş kurma ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Bu sitenin içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yasal danışmanlık ya da bunlara ilişkin görüş verme amacı taşımamaktadır. Bu sitenin içeriği ve bu bölümde yer alan bilgilerin görüntülenmesi, herhangi bir durumda yasal danışmanlık veya vergi danışmanlığı olarak yorumlanamaz ve bu hususlarda güvenilir bir kaynak değildir. Bu bölümde yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapılmamalıdır ve İşimi Yönetebiliyorum Projesi bu sitenin içeriğine dayanılarak yapılan ya da yapılmayan işlemlerin hiçbirinden geçerli yasalar uyarınca sorumlu değildir. Yasal olarak şirket kurma prosedürleri de dahil olmak üzere herhangi bir yasal problemde veya vergi sorununda bir avukata danışmanız gerekmektedir. Bu sitenin içeriği Türkiye’deki hedef kitleye yönelik olarak düzenlenmiştir.