İşletmenizin nakit akışı, işletmenize giren ve çıkan paranın bir ölçüsüdür. Nakit akış tablosu nakit akışlarınızı üç bölüme ayırır: işletim, yatırım ve finansman. Bu bölümlerde şunları göreceksiniz:
- Nakit girişi: Satışlardan, kredilerden ve yatırımlardan elde edilen gelir gibi işletmenize giren fonlara denir.
- Nakit çıkışı: Malzemelere, kredilere ve personele harcanan para gibi işletmenizden çıkan fonlara denir.
Nakit akışı formülünü, gelecekte belirli bir noktada (veya geçmişte bir nokta) ne kadar nakde sahip olacağınızı bulmak için kullanabilirsiniz:
- Nakit bakiyesi = başlangıç nakit bakiyesi + nakit girişleri - nakit çıkışları
Nakit bakiyesi, işletmenin şu anda ne kadar paraya sahip olduğunu gösterir. Başlangıç nakit bakiyesi, nakit akış tablonuz için seçtiğiniz dönemin başında elinizde ne kadar nakit bulunduğunu gösterir.
Gelecek ayın bordrosunu ödeme veya gelecek yıl yeni bir yer açmak gibi ileri dönemlere ait giderleri karşılamak için yeterli paranız olup olmadığını öğrenmek istediğinizde nakit akış tablosunu ve denklemi kullanmak yararlı olabilir.
Örneğin, bir sonraki ayın başlangıcı ile bu ayın başlangıcını karşılaştırarak bir sonraki ayda elinize ne kadar nakit geçeceğini görmek için bir nakit akış tablosu kullanabilirsiniz.
1000 Türk Lirası ile başladığınızı varsayalım. Ay boyunca giderlere 1.500 Türk Lirası harcadınız, nakit 300 Türk Lirası değerinde ürün sattınız ve 1.200 Türk Lirası değerinde başka bir satış daha yaptınız ancak alıcı size iki ay boyunca ödeme yapmayacak.
Önümüzdeki ayın başında tahakkuk muhasebesi yöntemini kullanırsanız bilanço tablonuzda işletmenizin toplam değeri hâlâ 1.000 Türk Lirası olarak görünebilir. Bu da başlangıçta elinizde bulunan 1.000 Türk Lirası - 1500 Türk Lirası (giderler) + 300 Türk Lirası (satışlar) + 1200 Türk Lirası (alacaklar) olarak hesaplanır.
Bununla birlikte nakit akış tablosu, hesabınızdan aşırı miktarda para çekilmiş olabileceğini ve ay boyunca nakit satışlarınızı artırmadığınız veya giderlerinizi azaltmadığınız takdirde bakiyenizin -200 Türk Lirası olacağını gösterecektir.
İşletmenizin nakit akışını yönetmek, faturalarınızı ödemek ve fırsatlara yatırım yapmak için yeterli paranız olduğundan emin olma konusunda çok önemli olabilir. Finansal durumunuz takip edilemeyecek kadar karmaşık hale geldiğinde nakit akış tablosu size yardımcı olabilir.
Kendi nakit akış tablonuzu oluştururken bu şablonu kullanabilirsiniz.